Slissen & lispelen

Wat is Slissen & lispelen?

Slissen of Lispelen verwijst doorgaans naar een spraakgebrek waarbij een persoon moeite heeft met het uitspreken van de 's'- en 'z'-klanken, wat er vaak toe leidt dat die geluiden worden vervangen of vervormd. Het kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder verschillen in de plaatsing van de tong of tandheelkundige problemen.

'Lispelen' kan daarentegen ook verwijzen naar het spreken met lispel. Bovendien kan 'lispelen' een onvoltooid deelwoordvorm zijn van het werkwoord 'lispelen', gebruikt in zinnen als 'Ze lispelde zich een weg door het gedicht.' In deze context beschrijft het de actie van het lispelen.

Het woord 'lispel' zelf kan verwarrend zijn omdat het de 's'-klank bevat die sommige mensen lastig vinden om uit te spreken, waardoor het een bijzonder lastig woord is voor iemand die lispelt om te zeggen.

Met welke problemen kun je terecht bij een logopedist?

Misschien herken je een van de problemen hieronder:

  • Als je praat, klinkt de s niet goed. Dat komt doordat je je tong tussen je tanden duwt als je de s uitspreekt.
  • De z, de t en de d klinken niet goed. Dit komt ook doordat je je tong verkeerd gebruikt.
  • Je slikt anders dan anderen.

Hoe kan een logopedist je helpen?

De logopedist onderzoekt eerst wat de oorzaak is van het slissen. Daarna gaat ze samen met jou aan de slag:

  • Je leert het verschil tussen een goede s en een foute s. Dit doe je door te luisteren, te kijken en te voelen.
  • De logopedist geeft je oefeningen. Daarmee maak je de spieren in je mond sterker. En je leert je tong op de juiste manier te gebruiken.
  • Eerst leer je om alleen de s goed uit te spreken. Daarna de s in lettergrepen, in woorden en in zinnen. Tot slot leer je van de logopedist om de s goed uit te spreken bij alles wat je zegt.

Slissen kun je afleren. Maar hoe goed dat lukt, hangt af van een aantal zaken. Bijvoorbeeld de oorzaak van het slissen, hoe oud je bent, en hoe goed je oefent.