Oro-myofunctionele therapie (OMFT)

Wat is Oro-myofunctionele therapie (OMFT)?

Oro-myofunctionele therapie (OMFT) is een gespecialiseerde vorm van therapie gericht op het aanpakken en corrigeren van abnormale patronen van de spieren van de mond en het gezicht, bekend als orofaciale myofunctionele stoornissen (OMD's). Deze aandoeningen kunnen verschillende functies beïnvloeden, waaronder spraak, slikken, kauwen en gezichtsgroei en -ontwikkeling.

Hoe kan een logopedist je helpen?

Logopedisten spelen een belangrijke rol bij het aanbieden van oro-myofunctionele therapie (OMFT) door verschillende aspecten van orofaciale myofunctionele stoornissen (OMD's) aan te pakken. Hier ziet u hoe logopedisten kunnen helpen met OMFT:

  • Beoordeling: Logopedisten voeren grondige beoordelingen uit om orofaciale myofunctionele problemen te identificeren, waaronder tongstoten, onjuiste slikpatronen, mondademhaling en spraakarticulatieproblemen die verband houden met de spierfunctie.
  • Behandelingsplanning: Op basis van de bevindingen van het onderzoek ontwikkelen logopedisten geïndividualiseerde behandelplannen die zijn toegesneden op de aanpak van specifieke OMD's. Deze plannen kunnen doelen omvatten zoals het corrigeren van de tonghouding, het verbeteren van slikpatronen, het vergemakkelijken van de neusademhaling en het verbeteren van de spraakarticulatie.
  • Therapiesessies: Logopedisten bieden directe therapiesessies om cliënten oefeningen, technieken en strategieën te leren om de orale spierfunctie te hertrainen en te optimaliseren. Dit kunnen oefeningen zijn om de orofaciale spieren te versterken, de positionering van de tong te verbeteren, het juiste slikmechanisme te bevorderen en de spraakarticulatie te verbeteren.
  • Gedragsverandering: Logopedisten helpen cliënten schadelijke orale gewoonten en gedragingen, zoals duimzuigen, fopspeengebruik of tongstoten, aan te passen door middel van gedragsinterventies en strategieën die gericht zijn op het bevorderen van gezondere orale gewoonten.
  • Educatie: Logopedisten geven cliënten en hun families voorlichting over de orofaciale anatomie, de rol van spieren bij het spreken en slikken, en het belang van goede mondgewoonten voor de algehele orofaciale gezondheid. Ze bieden ook begeleiding bij thuisoefeningen en activiteiten om de therapiedoelen te versterken.
  • Samenwerking: Logopedisten werken samen met andere beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, zoals orthodontisten, tandartsen of KNO-specialisten, om uitgebreide zorg te bieden aan mensen met OMD's. Deze gezamenlijke aanpak zorgt ervoor dat de behandeling wordt gecoördineerd en indien nodig geïntegreerd met andere interventies.
  • Monitoring en evaluatie van de voortgang: Logopedisten monitoren de voortgang van de cliënt gedurende de gehele therapie, en passen de behandeldoelen en -strategieën zo nodig aan om optimale resultaten te bereiken. Ze voeren ook regelmatig evaluaties uit om veranderingen in de mondspierfunctie en de algehele orofaciale gezondheid te beoordelen.

Over het algemeen spelen logopedisten een cruciale rol in de oro-myofunctionele therapie door de onderliggende spierproblemen aan te pakken die de spraak, het slikken en de orale functie beïnvloeden. Door middel van uitgebreide beoordeling, gerichte interventie en voortdurende ondersteuning helpen logopedisten individuen hun orofaciale spierfunctie te verbeteren en een betere algehele mondgezondheid en -functie te bereiken.