Wat doet een logopedist

Logopedisten houden zich bezig met allerlei stoornissen op het gebied van communicatie. Goed communiceren is een middel om contact te maken met andere mensen en om informatie uit te wisselen. Door communicatiestoornissen kunnen beperkingen optreden in het sociaal-emotioneel functioneren (contact maken en uiten/verwerken van gevoelens) en in het opnemen en verwerken van informatie met als mogelijk gevolg leerstoornissen.

Niet alleen taal, spraak, stem of gehoor zijn bepalend voor het welslagen van de communicatie. Zo kunnen bijvoorbeeld een verstandelijke handicap of aan autisme verwante stoornissen de communicatie negatief beïnvloeden. Ook hier kan de logopedist een helpende hand bieden bij de signalering en doorverwijzing.

De logopedist werkt vaak samen met de huisarts, school, schoolarts, (kinder)fysiotherapeut en/of specialist.

De logopedist biedt onderzoek, therapie en advies aan mensen die problemen ondervinden op het gebied van Adem, Stem, Spraak, Gehoor, Eten & Drinken, Taal en Mondgedrag.

Hiernaast houdt de logopedist zich als deskundige op het gebied van de spraak- en taalontwikkeling, ook bezig met preventie en voorlichting zoals op scholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en in jeugdgezondheidszorginstellingen.

Hanen

De cursus Hanen wordt door onze Hanen gecertificeerde logopedist gegeven aan ouders van jonge kinderen die nog niet of nauwelijks spreken. De cursus kan zowel klassikaal als online gegeven worden en wordt door uw zorgverzekeraar vergoed, mits er een verwijzing van de huisarts is.

Voor meer informatie klik op onderstaande foto’s of klik hier om de folder te downloaden