Aangezichtsverlamming

Wat is Aangezichtsverlamming?

Bij een aangezichtsverlamming werken spieren in het gezicht minder goed of helemaal niet meer doordat de aansturing door de zenuwen hapert. Verschillende oorzaken kunnen de boosdoener zijn, waaronder een virus. De aandoening kan tijdelijk van aard zijn, maar is soms helaas permanent. Met alle gevolgen van dien voor het praten, slikken en eten. Speciaal opgeleide logopedisten/mimetherapeuten kunnen patiënten bijstaan met uitleg en advies, begeleiding bij eventueel herstel of hulp om met de aandoening te leren leven.

Met welke problemen kun je terecht bij een logopedist?

Misschien herken je een van de problemen hieronder:

  • Je hebt moeite met praten en slikken. Dit komt doordat de helft van de spieren in je gezicht verlamd zijn. Of gedeeltelijk verlamd. Aan die kant hangt je mond omlaag.
  • Door de verlamming kun je niet goed je speeksel wegslikken.
  • Je oog traant.
  • Je smaak verandert.

Hoe kan een logopedist je helpen?

Logopedisten spelen een cruciale rol bij het helpen van mensen met gezichtsverlamming door verschillende uitdagingen aan te pakken die verband houden met communicatie, spraak en slikken. Hier volgen enkele manieren waarop ze kunnen helpen:

  • Gezichtsoefeningen: Logopedisten kunnen oefeningen geven die gericht zijn op het versterken van de gezichtsspieren. Deze oefeningen kunnen de spiertonus, controle en coördinatie verbeteren, wat kan helpen bij het herwinnen van gezichtsbeweging.
  • Gezichtsheropvoeding: Therapeuten gebruiken technieken om de gezichtsspieren opnieuw te trainen voor juiste beweging en coördinatie, waardoor individuen de controle over gezichtsuitdrukkingen en spraakgerelateerde bewegingen terugkrijgen.
  • Spraak- en taaltherapie: Gezichtsverlamming kan de articulatie, resonantie en helderheid van spraak beïnvloeden. Logopedisten werken aan technieken om de spraakverstaanbaarheid te verbeteren, waarbij eventuele problemen bij de uitspraak of spraakproductie als gevolg van de verlamming worden aangepakt.
  • Sliktherapie: Gezichtsverlamming kan de slikfunctie beïnvloeden. Logopedisten kunnen strategieën bieden om de slikveiligheid en -efficiëntie te verbeteren, zodat mensen veilig kunnen eten en drinken zonder het risico van aspiratie.
  • Emotionele ondersteuning en counseling: Omgaan met gezichtsverlamming kan een emotionele uitdaging zijn. Logopedisten bieden vaak emotionele steun en advies, waardoor mensen kunnen omgaan met de psychologische aspecten van het leven met gezichtsverlamming.
  • Gebruik van hulpmiddelen: Logopedisten kunnen personen introduceren en trainen in het gebruik van hulpmiddelen of technieken zoals spraakgenererende apparaten om de communicatie te bevorderen als ernstige gezichtsverlamming de verbale communicatie beïnvloedt.

De aanpak van een logopedist hangt af van de specifieke behoeften van het individu, de ernst van de verlamming en de onderliggende oorzaak. Therapiesessies zijn vaak op maat gemaakt om functionele beperkingen aan te pakken en de kwaliteit van leven te verbeteren.